loading

Novosti

Što je i zašto se upuštati u zelenu gradnju?

Kako se naša kolektivna svijest sve više kreće u pravcu minimiziranja negativnog utjecaja koji imamo na naš planet, mnogo toga je za razmotriti kada je riječ o izgradnji i održavanju naših domova.

Kada svoj projekt započinjete od temelja, dobra vijest je da od početka možete kontrolirati energetsku učinkovitost, za razliku od nadogradnje i adaptacije postojećeg objekta gdije to nije slučaj.

Pročitajte ovaj članak kako bi saznali što je energetska učinkovitost kuće i zašto je važna.

 

Što točno znači zelena gradnja?

Zapravo je lakše biti energetski učinkovit kada krenete gradnju objekta od "nule". U današnjem govoru, zeleno znači učinkovito korištenje resursa i stvaranje novih i boljih materijala, metoda i tehnologija za poboljšanje zdravlja naših domova i smanjenje utjecaja na okoliš.

 

Kada postanete zeleni, smanjujete upotrebu električne energije, vode, plina te drugih prirodnih resursa. Prednost je da koristite obnovljive izvore energije od sunca, vjetra i vode. Smanjujete otpad i zagađenje. Kada ponovo upotrijebite i reciklirate, vaš ugljični otisak je manji, a vi koristite manje prirodnih resursa Zemlje, kako tijekom izgradnje, tako i tijekom desetljeća koja slijede.

 

Biti zeleni znači i stvaranje unutarnjeg okruženja sa zdravom kvalitetom zraka. Kad imate učinkovito grijanje, klimatizaciju i ventilaciju, smanjujete nakupljanje čestica u vašem domu, a pritom trošite manje energije da biste bili ugodniji.

 

Razmislite o svim procesima izgradnje, od dizajna do konstrukcije, pa sve do pogona i održavanja vašeg doma iz snova. Bezbroj je načina na koje vi, vaši dizajnerski partneri i vaš graditelj možete savjesno pristupiti održivosti čuvanjem resursa, minimiziranjem otpada i maksimiziranjem upotrebe tijekom faza dizajna i izgradnje.

 

 

Zašto ići u zelenu gradnju?

Postoji mnogo razloga za izgradnju energetski učinkovite kuće, od kojih su najznačajniji:

  1. osiguranje zdravlja i dugovječnosti sustava našeg doma
  2. minimiziranje korištenih resursa
  3. smanjenje troškova komunalnih usluga i održavanja 
  4. poboljšanje unutarnjih prostora kvaliteta zraka.

Razlog koji je najbitniji je taj što zelena gradnja može utjecati na zdravlje i kvalitetu života za vas i vašu obitelj. Kućni sustavi visokih performansi, kad se stručno instaliraju i testiraju, mogu održavati optimalnu ravnotežu vlage, temperature i ventilacije, istovremeno minimizirajući prisustvo kemikalija, suspendiranih čestica i mikroba u našem zatvorenom zraku. Osim toga, proizvodi zelene gradnje često se proizvode primjenom netoksičnih, etički dobivenih i održivih materijala i metoda. To ne samo da smanjuje potencijalno štetne emisije u vašem domu, već također smanjuje vaš ugljični otisak izravno i neizravno.

 

Prilikom dizajniranja kuće uzmite u obzir svaku fazu životnog ciklusa kuće kako biste smanjili otpad i unaprijedili ponovnu upotrebu materijala. Sjetite se da na kraju svog života vaš dom i dalje može biti zelen pružanjem materijala koji se može reciklirati u novu gradnju, umjesto da sjede na odlagalištu.

Pošaljite upit

Za sve informacije i upite kontaktirajte nas kroz dolje navedenu kontakt formu. Sve podatke ćemo koristiti isključivo u svrhu odgovora na vaš upit i kontaktirati vas što je prije moguće. Tu smo da vam pomognemo.
Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pravila privatnosti na ovoj web stranici.